Een badkamer verbouwen zorgt voor puin

Lekker zo’n badkamer verbouwen

Afgelopen jaar verhuist naar een nieuwe woning. Heel erg leuk allemaal. De woonvertrekken sauzen en kozijnen schilderen. Bezig zijn met de inrichting, maar ook dingen aan het huis verbeteren. Een van die avonturen was de badkamer verbouwen.

Al in de eerste week nadat we de sleutel in handen hadden was de hele bovenverdieping ontdaan van zijn plafond. Omdat het open lag zijn is gelijk de keuze gemaakt om het dak ook maar te isoleren. Nu we toch bezig zijn.

Tijdens het slopen kwam al gelijk de badkamer aan bod. Iets eerder dan verwacht werd deze compleet gestript. Achteraf gezien is hier iets te snel mee begonnen. Het opende een wereld van stress en een gevoel van onwetendheid maakte zich meester.

De badkamer verbouwen

Eigenlijk was het plan, voordat de sleuteloverdracht plaatsvond, om eerst maar eens te kijken wat we met de badkamer zouden willen. Het sloopvirus sloeg echter direct toe en nog voordat er een plan was, was de badkamer weg.

Omdat ik geen plan had kwam alles rauw op mijn dak. Wat moet er nu gebeuren, help? Beetje bij beetje kreeg dit uiteindelijk vorm: tegels uitzoeken. Daar kreeg ik de vraag: wie wordt de tegelzetter, misschien heb ik nog wel iemand. Okay, tegelzetter regelen. Hoe zit het met stuccen? Uhm kan dat niet gewoon tegen de muur gelijmd worden dan?

Gedurende een drietal weken heb ik ad-hoc mensen moeten inschakelen. Leuke hobby zo’n badkamer verbouwen. De loodgieter die ons kwam helpen kwam met allerlei goede suggesties om het een en ander aan te pakken. Topper. Ineens kwam de vraag: hebben jullie ook gedacht aan een aardmatje? Je raad het al, ook dat moesten we regelen.

De vraag kwam anderhalve week voordat de stucadoor zou komen om de badkamermuren uit te vlakken voor het tegelwerk. Dus dat dat aardmatje moest allemaal last-minute geregeld worden. Het komt allemaal goed.

Het aardmatje ligt erin en de loodgieter is hier klaar voordat de stucadoor komt.

Het zoeken van sanitair

Een wastafelmeubel, douchebak en bijbehorende cabine. Een toilet, maar ook een bad en de kranen. Klein lijstje van alles wat we nodig hadden. Met de maximale afmetingen per onderdeel zijn we op pad gegaan. Op naar de bouwmarkt om daar het een en ander in huis te halen.

Een Gamma en een Praxis later hadden we slechts het toilet in huis. De rest klopte qua maten niet. Dan maar via de website van de bouwmarkt zou je denken. Ik dacht het ook. Ik had een douchebak, cabine en badkuip in mijn maandje staan en zag ineens verzendkosten van 150 euro staan. WTF?

De bouwmarkt zou geen verzendkosten rekenen. Zo stond op de website. Helaas voor ons: de drie artikelen komen van drie verschillende leveranciers af. Per leverancier tik je even 50 eurootjes af. Waarom?

Hoe lost Andy zulks op? Gewoon door elders naar de producten te zoeken. Het resultaat: ik heb de spullen elders gevonden. Allemaal veel goedkoper en overal zonder verzendkosten. Waarom kunnen deze (er soms ‘louche’ uitziende) webshops het wel, maar grote toko’s als een Praxis, Karwei of Gamma dit niet?

Wat ik heb geleerd van deze hectische periode?

Een beetje hectiek is niet erg en stress houdt je op zich scherp. Ik heb gemerkt dat blanco in een verbouwing stappen niet heel erg slim is. Het niet doen  van research zorgt juist voor die stress. Een volgende grote klus zou ik eerst uitzoeken wat er allemaal nodig is en ik heb geleerd om beter te plannen.

De tegelzetter was te kort gepland op de stucadoor. Het resultaat was dat ik de tegelzetter heb moeten verzetten. Helaas kon hij pas 6 weken later zijn werk doen.

Het maken van checklists zorgt voor rust. Het maken van lijstjes van wat er moet gebeuren en wie er precies komt maakt het meeste inzichtelijk. Natuurlijk zijn er altijd onvoorziene omstandigheden, maar zo is het leven nu eenmaal.

Maar, uiteindelijk komt het allemaal goed.

Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de tegels geplaatst en is de loodgieter bezig met het plaatsen van de kranen. Het plafond en de afzuiging wordt binnen enkele dagen geplaatst en dan is het een kwestie van de puntjes op de i zetten.

Tegelzetter is bijna klaar en de afwerking kan beginnen.

Als het allemaal klaar is, dan zijn we hopelijk klaar voor de komende 30 jaar, want voor nu is het wel mooi geweest.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *