Home » Multisite opzetten in WordPress

Multisite opzetten in WordPress

Ik heb eigenlijk altijd WordPress per website opgezet. Dit leek me namelijk het meest gemakkelijke. Niet nadenken en gewoon de installatiestappen volgen. Ik wist wel van het bestaan van multisite af, maar had eigenlijk niet veel zin om me daar verder in te verdiepen. Toch heb ik me er afgelopen jaar over heen gezet.

In de loop der jaren heb ik allerlei domeinnamen vastgelegd. Voor al deze domeinen had ik plannen om een website op te zetten. Alleen deed ik er uiteindelijk niet zo veel mee.

Op mijn hostingpakket kon ik maximaal 10 losse websites kwijt. Per website zou ik dus een eigen WordPress installatie gaan maken. Dit leek me helemaal niets, dus dacht ik: waarom niet een domein multisite maken. En vervolgens met domainpointers losse kleine websites maken binnen deze multisite omgeving. Zo gezegd, zo gedaan.

Subdomain of subdirectory?

Daar kwam de eerste keuze een subdomain setup of eentje met subdirectories. Ik heb voor subdomains gekozen. Vervolgens de installatiestappen gevolgd zoals die zijn beschreven in de documentatie. Dit ging best wel vlot en enthousiast als ik was wilde ik gelijk het netwerk gaan opzetten.

Maar nergens zag ik echter de optie om een volledig domein in te voeren. Dit lijkt me nu net een van de vereisten binnen een netwerk. Meerdere domeinen binnen één netwerk, waarom perse werken met subdomeinen?

Is er een plugin voor?

WordPress zou WordPress niet zijn als daar dus een plugin voor is. Met de WordPress MU domain mapping plugin was het probleem eigenlijk opgelost. Ik kon domeinen aan mijn netwerksites koppelen. Ook biedt de plugin de mogelijkheid om meerdere domeinen te koppelen, zodat je met aliassen kan werken.

Zijn er ook nadelen van een multidomain oplossing? Jazeker en die ervaar ik continu. Ik heb moeite om de login uitwisselbaar te maken, normaal maak je een cookie op basis van een domein en die kun je ook cross-subdomain maken.

Helaas lukt dat niet tussen meerdere domeinen en enkele pogingen zijn tevergeefs gebleken. Wellicht dat ik dit op een later moment nog ga uitzoeken.

Een andere zorg die ik heb is dat deze plugin dus al drie jaar niet meer onderhouden en ik ben bang dat hij langzaam uit WordPress gaat verdwijnen. Nu zit ik in dubio: moet ik de plugin developer benaderen om te vragen wat zijn plannen zijn, misschien mijn hulp aanbieden om de plugin te moderniseren zodat het weer een tijdje mee kan?

Conclusie

Zoveel woorden en zoveel gezegd. Ik had eerst niet veel op met een multisite omgeving, maar voor simpele domeinen die qua plugins hetzelfde doen kan het een goede oplossing zijn.

Ik heb onlangs mijn persoonlijke website in het netwerk gehangen. Het was wat gedoe, maar uiteindelijk heb ik een WordPress installatie van 400 mb kunnen weggooien.

Op dit moment hangen er vier domeinen in mijn netwerk en de komende tijd ga ik er een vijfde bijzetten. Multisite betekent in dit geval dat ik slechts 1 WordPress installatie hoef bij te werken en datzelfde geldt ook voor de plugins binnen die installatie.

Natuurlijk is er ook een nadeel als je een thema of een plugin wilt proberen dan moet je eerst naar je netwerk admin om het daar te installeren. Een thema moet je vervolgens netwerk activeren, zodat je het op die ene website kan gebruiken. Maar hey, hoe vaak doe je nu zoiets?