Project hop: Mijn eigen hop verbouwen

Sinds een tijd brouw ik mijn eigen bier en dat is gaaf. Beetje mout en hop in een pan gooien en roeren. Met als resultaat (hopelijk) een lekker biertje. Toch is er iets dat ik graag wil gaan proberen: brouwen met mijn eigen hop. Dus naast het verbouwen van badkamers, ben ik begonnen met het verbouwen van eigen hop.

Project Hop

Waar een wil is, daar is een weg. En zie hier de start van een nieuw verhaal. Project hop is daar. Ik ben me gelijk maar eens gaan inlezen.

De meeste tokos (tuincentra) verkopen hop onder de noemer: Humulus Lupulus. Op zich geen probleem, maar het is een verzamelnaam voor hop. Als ik de gok zou wagen, dan weet niet zeker of ik een mannelijke of vrouwelijke plant ga krijgen. En ik heb juist de vrouwelijke versie nodig, deze levert namelijk de hopbellen die geschikt zijn voor het brouwen.

Een ander nadeel van hop is dat het een klimplant is en daar is hij heel erg goed in. Er zijn soorten die wel dik 7 meter lang kunnen worden. Zoiets moet je dan gaan geleiden en dan stuit je tegen allerlei praktische bezwaren: Ik ben niet zo lang en daarnaast gaat het wellicht ook nog heel wat zonlicht wegnemen.

Twee Nadelen, maar toch doen?

Ik had ooit bamboe in de tuin van mijn vorige huis en die pandatroep werd vrij hoog. Ik wilde dat ‘plantje’ wat graag uit mijn tuin weghebben. Het heeft uiteindelijk heel veel bloed zweet en tranen gekost om dat weghalen te bewerkstelligen. Om dan nu weer zo’n woekerachtig iets in mijn tuin te gaan zetten gaat me te ver.

De eerste gedachte die in me opkwam was: Je moet nadelen gaan omzetten naar voordelen. Dus ik ben op zoek gegaan naar een leverancier die iets specifieker is met zijn hopplanten. Ik kwam uit bij een toko dat in staat is om vrouwelijke hopplanten met een soortnaam te leveren.

Datzelfde tuincentrum nam direct mijn tweede bezwaar weg. Want ze hadden dwerghoppen. Deze worden niet groter dan anderhalve meter. Gelijk twee verschillende soorten in mijn winkelwagentje gedaan natuurlijk.

Afwachten geblazen

Ik heb de planten in november geplant. Nu is het afwachten tot het voorjaar, want dan gaan de plantjes uitlopen. Als dat eenmaal gaat gebeuren dan kan ik hopelijk in september de hopbellen gaan oogsten en bruikbaar maken voor het brouwen. Dit verhaal krijgt zeker een vervolg.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *