Mijn brouwambities

Ik ben nu twee jaar volle bak aan het brouwen. Niet heel lang geleden brouwde ik een IPA die echt supergoed in de smaak viel bij de mensen om me heen. De reacties waren eigenlijk best goed voor het zelfvertrouwen. 

Dat gaf me eigenlijk best te denken. Wat wil ik nu verder? Is het tijd om een volgende stap te zetten? Ik geef toe: ik brouw telkens badges van 10 liter en elke keer is het recept anders. Het is tot nu toe een mooie hobby, maar toch heb ik de behoefte om een stap verder te zetten.

Voor 2019 wil ik mee gaan doen aan een aantal brouwwedstrijden. De brand brouwwedstrijd is daar een van. Ik gok dat het ONK brouwen 2019  (als die gehouden wordt) ook aan mijn lijstje toegevoegd gaat worden.

Tijd van aan rotzooien

Een hele tijd was ik maar recepten van internet aan het trekken. Allerlei mouten in huis halen, want dat was immers nodig. Ik heb zo een California Common gebrouwen. Geen idee wat het was, maar uiteindelijk was het een aardig bier.

Mijn eerste pilsbrouw ervaring heb ik gedeeld met Schuim Magazine en een ‘aangepast recept’ hiervan staat ook online. Superleuk. En ik wil zeker ook weer eens pils gaan brouwen.

Het interview over mijn pilsbrouw ervaring in Schuim Magazine

Het is leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn, maar het geeft geen richting. Dat laatste is wel iets wat ik nu zou willen. Ik wil kunnen zeggen: Ken je mijn vorige IPA nog? Ik heb hem nogmaals gebrouwen en deze is net zo goed!

Bierstijlen masteren

Ik ben dus een hele tijd aan het aanklooien met continu totaal andere recepten en bierstijlen. Mijn bieren worden beter en het brouwproces verloopt steeds soepeler. Het wordt misschien eens tijd om wat stijlen te gaan masteren. Gewoon subliem brouwen! 

Maar ja, welke bierstijlen moeten dat dan worden? Ik ben uiteindelijk uitgekomen op een IPA, Blond/Pale Ale, Tripel en Porter/Stout. Deze bieren brouw ik nu sinds een paar maanden om en om. Zo nu en dan wissel ik dit rijtje af met het wisselbrouwsel (want af en toe moet je experimenteren).

Ken je mijn vorige IPA nog? Ik heb hem nogmaals gebrouwen en deze is net zo goed!

Kei leuk, maar wat nu? Ik ben begonnen met weer alles vast te leggen in een logboek. Het recept en alle gemaakte stappen schrijf ik dus gewoon op.  Superhandig.

Okay, het lijkt te werken

Door deze focus aan te brengen en soms klein beetje te spelen met de volgorde weet ik waar ik aan toe ben. Onlangs een blond bier gebrouwen, waar ik super blij mee ben. Over een tijdje ga ik 20 liter van dit recept brouwen en deze dan splitsen om het effect van twee verschillende gisten te proberen.

Mijn laatste IPA was lekker, nu iets gevarieerd met het recept. Deze staat nu te vergisten, dus ben benieuwd wat het effect gaat zijn.

De tripel en porter gaan me nog niet heel lekker af, dus dat is afwachten. De tripel is schematisch het eerstvolgende bier dat ik ga brouwen. Maar door omstandigheden wordt dat waarschijnlijk een winterbier

Ambities: eigen brouwerij?

Natuurlijk heb ik hierover nagedacht. Ik zie het ook helemaal voor me. Maar voorlopig even niet. Er komt zoveel bij kijken: inkoop, verkoop, accijns, hygiëne, marketing enzovoort. Daarbij ga ik het niet redden met  alleen een IPA en een blond bier.

Toch lijkt het me wel gaaf om over vijf jaar een kleine nanobrouwerij te hebben. Elk weekend rondrijden naar lokale slijterijen om mijn bier te ‘slijten’.

Met dit in gedachten ga ik de komende tijd gewoon mijn favoriete bierstijlen masteren en ga ik met deze bieren meedoen aan brouwwedstrijden. En wellicht dat ik lokale brouwerijen benader om eens een brouwdag mee te draaien, zodat ik kan zien hoe het het gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *