Hoe ik meer focus heb gekregen op Hopblog

Eerder schreef ik al iets over mijn digitale kindje: Hopblog. Ik haal nu ruim 16 maanden veel plezier uit dit hobbyproject. Het gave is dat ik het schrijven combineer met het echt in de praktijk brengen van deze onderwerpen.

Een initieel idee

De reden om met Hopblog te beginnen was omdat ik wilde gaan schrijven over bier. Gewoon allerlei bierfestivals gaan bezoeken om er vervolgens over te schrijven. Daarnaast wilde  ik onder andere gaan schrijven over slijterijbezoekjes, brouwerijen en over wat boeken.  Zolang het maar over bier ging, het moest mijn feestje worden.

Waar ik vooral over wilde gaan schrijven was over het brouwen van bier. Mijn ervaringen delen, nieuwe onderwerpen verzinnen en vervolgens uitzoeken hoe iets precies zit.

Geweldige plannen. Maar als ik terugkijk dan was ik vooral content aan het verzamelen in een vergaarbak over bier.

Gebrek aan focus

Zo’n vergaarbak is op zich best leuk, maar na verloop van tijd merkte ik dat dat de onderwerpen niet meer bij elkaar gingen passen. Bier als rode draad was dus te breed: Ik vind namelijk dat een blog een verhaal moet vertellen. Als de onderwerpen te verschillend zijn van elkaar, dan is het lastig om dit samenhangend over te brengen. Conclusie: ik had gewoon een gebrek aan de juiste focus.

Tijd voor een moment van reflectie. Ik ‘dacht’ dat ik met Hopblog was begonnen, omdat ik wilde gaan schrijven over bier. In de beginperiode heb ik dit ook echt gedaan. Alleen ik merkte dat mijn hart iets sneller ging kloppen van het brouwen.

Schrijven over brouwen, daar beleefde ik meer plezier aan. Het onderzoeken van zaken rondom het brouwen en dit dan zelf toepassen is echt superleuk. Door het in de praktijk te brengen wordt het schrijven erover ook weer eenvoudiger. Ik kan me herinneren dat ik een filterkuip heb gevraagd voor mijn verjaardag, alleen maar omdat ik er ergens over las en het wilde proberen.

De structuur gaan opzetten

Sinds twee maanden heb ik voor mezelf de focus helemaal duidelijk. Ter ondersteuning van deze focus heb ik onlangs een soort van mindmap gemaakt met onderwerpen die ik toegelicht wil hebben. Het geeft me inzicht in het verhaal dat ik wil gaan vertellen.

View this post on Instagram

Mindmapping subjects (Dutch) for my brewblog.

A post shared by Andy Meerwaldt (@andizer) on

Door het in kaart brengen van de onderwerpen en het leggen van relaties krijg je een samenhangend overzicht. Het is immers lastig om het onderwerp Golden Retriever in relatie te brengen met een brouwketel. Niets is natuurlijk onmogelijk: een bier gebrouwen met golden retriever is nog nooit gedaan. Maar goed, mijn punt is duidelijk.

De focus in de praktijk brengen

Een van de eerste stappen die ik heb gezet in dit alles is door een aantal blogs samen te voegen. Daarnaast heb ik irrelevante berichten verwijderd. De komende tijd ga ik bepaalde onderwerpen nogmaals beschrijven, maar dan breder en deze nieuwe onderwerpen zullen bestaande gaan vervangen. Alles om een goede focus te krijgen.

Scrollend door de content en kijkende naar de mindmap merk ik dat ik bepaalde stukjes op verschillende plekken aan het herhalen ben, zonder dat ik er een overkoepelend iets voor het geschreven. Weer iets wat ik kan aanpakken.

 

Als er een beetje orde is geschapen in de chaos kan ik lekker beginnen met mijn mindmap in de praktijk te brengen. Lekker schrijven, dat is waar het om draait.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *