Digitale verzamelwoede

Jaren geleden had je het programma mijn leven in puin. In elke aflevering zag je mensen met een verzamelwoede. In principe geen grote ramp, totdat het je hele huis gaat overnemen. Ik heb last van iets soortgelijks: digitale verzamelwoede.

Digitale verzamelwoede?

Nu hoor ik je denken: Yeah right, Andy. Wat kun je dan digitaal verzamelen? Digitale postzegels, digitale bierviltjes, digitale pennen of wat dan? Het antwoord is veel simpeler: informatie.

Informatie, waarvan ik denk dat het relevant kan zijn. Ik ga deze dan verzamelen en onderbrengen bij diensten als Feedly, Pocket, Google Drive en Dribbble.

Hoe de honger naar informatie begon

Ronde 2009 / 2010 bezocht ik een aantal websites die ik interessant vond. Op deze sites werd bijvoorbeeld  geschreven over hoe je jezelf kon ontwikkelen als developer, hoe je betere websites kon maken en hoe je het beste uit jezelf kan halen. Super interessant.

Elke dag bezocht ik een vast lijstje van ongeveer 10 websites om te kijken of er iets was gepubliceerd. Ik moest immers mijn ‘shotje’ informatie binnenkrijgen. De keerzijde was dat dit best veel tijd in beslag nam.  Maar toen ontdekte ik het gebruik van RSS feeds en nog mooier Google Reader.

Ineens had ik een middleman die me direct duidelijk maakte of ik ergens mijn informatiehonger kon stillen. Bijkomend voordeel was dat ik hierdoor meer tijd kreeg, dus ik kon nog meer feeds toevoegen.

Feedly

Na tijd maakte Google bekend te gaan stoppen met Google Reader. Ik raakte lichtelijk in paniek, want ik had best veel feeds bij te houden. Gelukkig was deze stress van kort duur, want een nieuwe dienst Feedly sprong in het gapende gat. Ik had een nieuwe dealer.  Deze dealer maakte het overigens ook heel makkelijk om al je feeds te importeren vanuit Google Reader.

Mijn leven kon doorgaan. Feedly werkte best goed. Alleen waar ik in het begin de toestroom van al die links in Feedly nog wel aankon, daar kwam na een tijd het slob erin. Linkjes bleven ongelezen en stapelden zich op. Ik begon alles te markeren als gelezen. Dat leek me een goede oplossing, toch begon het me wat onrustig te maken. Ik kreeg het gevoel dat ik dingen begon te missen en dat wilde ik juist niet.

Ik wilde dus wel artikelen gaan lezen, maar wel door er minder tijd aan te besteden. Hoe dan? Heel simpel: door de niet,- of minder interessante feeds te verwijderen. Dit had als gevolg dat ik meer tijd overhield voor andere dingen en het werd daarnaast rustiger in mijn hoofd. Damn, dat was zalig.

Mijn bezoeken aan Feedly begonnen af te zwakken. Ik leek wel een soort van afgekickt te zijn.

Social media: WolF in schaapskleren

Waar mijn bezoeken aan Feedly minder werden, daar ging mijn social media gebruik omhoog.  Gevolg hiervan was dat ik weer in aanraking kwam met allerlei goede artikelen. Dit keer hoefde ik er zelf niet eens naar op zoek te gaan, want het kwam wel naar mij toe. Alsof je een dealer in je huis hebt wonen.

Je leert mensen kennen, wordt daar vrienden mee en deze nieuwe vrienden delen linkjes die zij interessant vinden. Sommige van die linkjes vond ik dus wel interessant ook en ik wilde deze juist gaan bewaren. Dat deed ik door ze te bookmarken, zodat ik ze ergens bij me kon hebben. Waarom precies, weet ik niet. Misschien had ik het idee dat ik er nogmaals naar ging kijken om er nog een keer plezier aan te beleven.

De nieuwe middleman: Pocket

Bookmarks in je browser zijn superleuk, alleen je hebt ze niet overal bij de hand. Maar wat doet ons deugd: een dienst als Read it Later of Pocket zoals het nu heet. Het principe van de dienst is dat je artikelen kunt opslaan (in de cloud) om deze later nogmaals te lezen.

Ik ben Pocket gaan gebruiken om alles wat ik interessant vind op te slaan en als alternatief voor mijn bookmarks. De dienst an sich werkt superlekker, alleen bij mij begint het aantal opgeslagen artikelen de spuigaten uit te komen.

In plaats van dat ik bang ben om iets te missen, ben ik nu bang geworden dat ik iets interessants heb opgeslagen, maar dat ik niet meer weert waar ergens.

Orde scheppen in de chaos

In het programma mijn leven in puin wordt er opgeruimd om een deel van het probleem op te lossen. Dit is ook iets wat ik de komende tijd ga doen. De aanleiding van dit schrijven is dat ik erg geschrokken ben door het aantal ‘interessante’ artikelen in Pocket. Echt een gevalletje: digitale verzamelwoede.

Ik kwam nieuwsberichten tegen van 2015 die me boeiend leken, maar waar ik nooit naar gekeken heb. Deze artikelen ga ik dan ook verwijderen. Ergens heb ik de hoop dat dit opruimen rust creëert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *