5 dingen die ik (tot nu toe) heb geleerd door hopblog

In december 2016 ben ik enthousiast begonnen met mijn Hopblog. Een blog dat gaat over bier en het brouwen ervan. Om dat het een grote interesse van me is, leek het me helemaal te gek om hierover te bloggen. Vandaag vond ik het eens tijd om terug te blikken op (dik) een jaar lang bierbloggen.

1. Vaste momenten plannen werkt niet

Zoals met alle dingen begon ik vrij voortvarend. Ik had allerlei onderwerpen in mijn hoofd om over te schrijven. Ik was hele planningen aan het maken om mijn schrijfsels op gezette tijden te gaan publiceren. Plannen, plannen en nog eens plannen.

Aanvankelijk leek dit te werken. Ik schreef vooruit en had meestal een aantal blogs op voorraad. Maar toen kwam daar de klad in. Juist door dat plannen raakte de motivatie kwijt. In plaats van een aantal stukken per week, deed ik er eentje per twee weken. Af en toe bleef het een maandje stil.

Dit moest anders. Geen vaste momenten, maar gewoon schrijven wanneer ik daar zin in heb. Deze aanpak lijkt beter te werken. Af en toe kruip ik achter mijn laptop en schrijf dan vier blogs vooruit. Deze plan ik dan in voor publicatie.

2. Wees gewoon jezelf en heb een doel

In het begin schreef ik vrij onzeker en houterig. Ik vond het gewoon een beetje eng om te schrijven voor de grote boze wereld.  Daarbij zag ik mezelf ook niet als een expert, maar iemand die probeerde er een te zijn. Juist doordat ik dit probeerde te doen kon ik niet mezelf zijn.

Ik ben gaan nadenken over waarom ik ben begonnen met hopblog. Voor mij was dit omdat ik meer wilde weten over de wereld van het bier en over het brouwen ervan. Toen ik dit door had kon ik meer mezelf zijn. Ik ben dingen gaan onderzoeken die me interessant leken en hierover gaan schrijven.

3. SchrijF juist over dat wat je zelf wilt leren

Doordat ik ben gaan schrijven een interesse was daar ook de wil om meer te leren over het onderwerp. Tijdens mijn onderzoeksmomenten (avondjes internetten) kwam ik op blogs en websites over onderdelen van het ontwerp waarover ik helemaal niets wist. Door hier meer over uit te zoeken kon ik  daar juist kennis over opdoen.

Deze opgedane kennis deel ik vervolgens met veel liefde en passie op hopblog en ook daarbuiten. Bijkomstig voordeel: Ik heb nu een soort van dorst naar meer kennis. Momenteel ben ik ook de wetenschap achter het brouwen aan het doorgronden en verder aan het uitzoeken. Het is gewoon leuk om meer te weten.

4. Durf voor uit te kijken

In plaats van keiharde planningen schrijf ik nu de interessante onderwerpen op.  Hierdoor heb  ik een soort van rode draad voor hopblog. In de tussentijd zoek ik van alles uit rondom het onderwerp, heb ik meerder ‘drafts’ openstaan waarin ik de informatie verzamel en verwerk.

Zo nu en dan rond ik een onderwerp af. Ik plan dan meestal nog een klein momentje in om een foto te maken die bij het onderwerp past. Als ik dat eenmaal heb gedaan kan ik gaan publiceren. Door dit proces heb ik er gewoon lol in gekregen.

Voor elk onderwerp dat ik publiceer heb ik vijf andere in de maak en nog een aantal als idee op papier staan. In de tussentijd ben ik thuis aan het brouwen en breng in de opgedane kennis in de praktijk. Kan het nog mooier? Misschien wel, maar ik ben tevreden zo.

5. Maar, Vergeet vooral niet terug te blikken

Vooruit kijken is belangrijk. Het is belangrijk om die rode draad te hebben, maar het is ook belangrijk dat je een bepaalde lijn blijft voorzetten. Soms betekent dit dat je oude schrijfsels liefde moet geven, zodat ze in je ‘blogfamilie’ blijven passen.

Zo gaf ik bijvoorbeeld aan dat ik in het begin vrij houterig en onzeker schreef. Ik weet precies welke schrijfsels dit zijn en daarom heb ik een lijstje gemaakt om deze binnenkort even bij te werken.

Ten slotte: gewoon doen

Toen ik in december begon met Hopblog was ik te veel bezig met wat anderen ervan zouden kunnen vinden. Ik wilde zoveel mogelijk schrijven, zodat anderen meer redenen hadden om me te vinden. Nu ik zo terugblik zie ik weer helder in waarom ik ermee begonnen ben.

Of ik anderen iets geleerd heb? Geen idee, ik heb zelf veel meer geleerd over bier en brouwen dan wat ik ooit in boeken zou kunnen vinden. Veel belangrijker nog: ik heb een leuke hobby en dat ik daar toevallig anderen over kan enthousiasmeren dat is dan mooi meegenomen. Cheers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *